Obiad

W końcu mamy dzisiaj piątek😁😁😁
Doczekaliście się ! Oto specjalnie dla Was #piątkoweinspiracje🤩🤩🤩

W roli głównej… Oczywiście królowa jesieni – DYNIA🎃🎃🎃


SKŁADNIKI:
🍂1 kg dyni
🍄 2-3 ziemniaki
🍁25 g masła (np. z Klimeko czy roślinna osełka z solą od Wege Siostry)
🍂1 średnia cebula
🍄2 ząbki czosnku
🍁1 łyżeczka kurkumy w proszku
🍂 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
🍄 1 i 1/2 szklanki bulionu
🍁 Sól i pieprz do smaku
🍂Opcjonalnie: 1 szklanka mleka
🍄Garść ziołowych lub czosnkowych grzanek

PRZYGOTOWANIE:
Dynię obierz ze skórki, usuń nasiona, a miąższ oddziel od skóry.
Upiecz dynię w 180 st. C. Ziemniaki obierz i pokrój. W większym garnku
na maśle zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany, pokrojony
w drobną kostkę czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę dynię i ziemniaki, dodaj przyprawy. Smaż przez 5 minut, co chwilę mieszając. Wlej do tego gorący bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień na średni i gotuj
przez ok. 10 minut. Zmiksuj blenderem. Opcjonalnie możesz dodać mleko oraz doprawić solą i pieprzem.Na wierzch wrzuć garść zarumienionych, chrupiących grzanek.
SMACZNEGOOOO 🎃🎃🥰🍄🌂🍁🥰🎃🎃

3 października 2020

PIĄTEK PIĄTEK CZAS DIABLĄTEK😈😈🤣🤣🤣 Macie tak wyśmienite humory jak my?? To był kolejny intensywny, lecz dobry tydzień💙💙💙
a tuż przed nami weekend weekendzik..🥰🥰🥰. Dzisiaj chcemy Wam polecić niby zwykłe, acz dość wytrawne danie, które powinno zasmakować nawet bardziej wybrednym smakoszom😋😋😋💣💣💣
PIEROGI Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ 💣💣

PETARDA🧨🧨🧨💖 SŁONO-SŁODKIE💖 WYTRAWNE💖 SYCĄCE💖 ORYGINALNE💖


SKŁADNIKI:

CIASTO:
🧈4 łyżki roztopionego masła (Klimeko)
🥟kg mąki pszennej typ 500
🧂Szczypta soli (może być kala namak)
🥟400ml ciepłej wody

FARSZ:
🥔700g ziemniaków
🥟300g oscypka
🍚150g twarogu lub bryndzy
🥟mała śmietana 12% lub 18%
🧅2 duże cebule
🥟majeranek, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Przesiej mąkę i połącz z roztopionym masłem i ciepłą wodą. Dodaj szczyptę soli i porządnie zagnieć aż do uzyskania jednolitej, elastycznej masy.
W razie potrzeby możesz dodać wody/mąki. Następnie rozwałkuj i wycinaj kółka szklanką. Do środka będziesz nakładać farsz😎😎😎
Trudne? NIE SĄDZĘ !🤩🤩🤩
Ugotuj ziemniaki, a gdy ostygną zmiel je razem z bryndzą lub twarogiem. Oscypka potrzyj na tarce i dodaj do ziemniaków. Pokrój drobno cebulę
i podsmaż na złoty kolor, opcjonalnie: możesz ją skarmelizować na patelni
z cukrem.Gdy ostygnie, cebulę również wymieszaj z ziemniakami, bryndzą (twarogiem) i oscypkiem, dodaj sól, pieprz, majeranek oraz odrobinę śmietany. Farsz nakładaj do wyciętych kółeczek i zaklejaj. Spróbuj zrobić falbankę 😁😁 Gdyby nie chciały się sklepić, zwilż brzegi ciasta ciepłą wodą 😊😊Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut po wypłynięciu.
Na wierzch ułóż kleksy z żurawiny błotnej niskosłodzonej Skwierawski i celebruj swój przepyszny posiłek… i życie😍😍😋😋😋
PIĘKNEGO WEEKENDU Misiaki 🥰🥰🥰

18 września 2020

Dzień dobry bardzo🥰🥰🥰 Jak zwykle w piątek zachęcamy Was do znalezienia czasu na domowe gotowanie #piatkoweinspiracje 😁😁😁
Akurat mamy sezon na cukinię, a mąka jaglana jest MEGA zdrowa
i pożywna 💪💪 Więc co powiecie na…

Placuszki cukiniowe z mąki jaglanej 😋😋

SKŁADNIKI:
🍴1 cukinię
🥕1 marchewkę
🍴 pół szklanki mąki jaglanej
🥚1 jajko/łyżkę siemienia lnianego
🍴 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
🌿 świeże/suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka, koperek
🍴 przyprawy – sól, pieprz
🧈 oliwa do smażenia lub klarowane masło 😃

PRZYGOTOWANIE:
💚 Umytą i osuszoną cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj, odstaw na kilka minut.
💚 Startą cukinię dobrze odciśnij, by pozbyć się nadmiaru soku, a następnie przełóż do dużej miski.
💚 Do cukinii dodaj mąkę jaglaną, jajko lub siemię lniane, przyprawy. Dokładnie, lecz delikatnie wymieszaj na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj do niej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.
💚 Rękoma zwilżonymi zimną wodą formuj kotleciki
💚 Na dużej patelni rozgrzej niedużą ilość oliwy lub masła klarowanego. 💚 Smaż kotleciki na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą mocno przyrumienione. Przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego 😋😋🤩🤩🤩🤩

4 września 2020

Tradycyjnie jak co tydzień zachęcamy Was do przygotowania wartościowego i prostego posiłku w domu 😊😊😊 Dzisiaj coś lekkiego i ultra-błyskawicznego, jednocześnie BARDZO pożywnego; także najecie się i jeszcze zostanie Wam czas na pogranie w planszówki z rodziną czy znajomymi 😁😁👨‍👩‍👧‍👦

LETNIA SAŁATKA 🥗🥗🥗




SKŁADNIKI:
🥬Mix sałat: rukola, roszponka, sałata lodowa
🥗Ser mozzarella/ tofu naturalne
🍅Pomidorki koktajlowe
🥗Oliwki czarne
🍊Cząstki granatu LUB mandarynki
🥗Prażone nasiona sezamu
🌻Prażone nasiona słonecznika
🥗Sos sałatkowy Dary Natury: kwiatowy lub orientalno-pikantny 😈


PRZYGOTOWANIE:
Wszystko razem dokładnie mieszacie, dodajecie sól, pieprz oraz wybrany sos sałatkowy Dary Natury. Zostawiacie na 30 minut w lodówce.
Smacznego! 😋😋 Łapcie ostatnie promienie letniego słońca i nacieszcie się weekendem! 🌞🌞

28 sierpnia 2020

Piątek piąteczek piątunio ! 😁😁😁😁 A zatem czas na #piątkoweinspiracje😋😋 Nieco dłuższe w przygotowaniu, ale hiper smaczne, sycące i zdrowe danie🐱‍🏍. Nietuzinkowe🐱‍🏍, idealne jako sycący obiad lub kolacja 🤩🤩

JAJKA NA SZPARAGACH Z W KREMOWYM SOSIE 🍳🥔

SKŁADNIKI:

🥔Młode ziemniaki
🍳Słodka śmietanka 30%
🧈Masło (Klimeko)
🍳Koperek
🧂Sól himalajska
🍳Szparagi
🥚Jajka

PRZYGOTOWANIE:
Młode ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy ziemniaki i dolewamy słodką śmietankę 30% oraz masło i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, a śmietanka trochę zgęstnieje. Gdy ziemniaki będą gotowe dodajemy pokrojony koperek i dokładnie wszystko mieszamy. W międzyczasie, gdy ziemniaki się gotują, odrywamy twarde końcówki szparagów, a następnie same szparagi gotujemy do miękkości. Solimy dopiero pod koniec gotowania.🍽 Jajko: możemy zrobić sadzone na maśle lub w koszulce, w zależności od własnych preferencji i umiejętności 😃
I tyle! Pyszności! 😋😋😋Cudownego weekendu kochani 🌞🌞

17 lipca 2020

Kochani 💚 jesteśmy bardzo kreatywni dlatego też ruszamy z nową inicjatywą: #piątkoweinspiracje Będziemy wrzucać tutaj i na naszego insta #twojekologiczny proste 💪 pyszne 😋 i SPRAWDZONE ✔ przepisy, które zawsze wychodzą 🤩🤩🤩Dzisiaj proponujemy Wam superproste i błyskawiczne danie idealne na obiad lub kolację:

Smażony bób z jajkiem 😋😋😋

SKŁADNIKI:
🥓Drobno pokrojone wędzone tofu/średnio krojony surowy boczek
🍳Garść ugotowanego bobu
🧅Trochę cebulki
🍳Jajko

PRZYGOTOWANIE:
Na oleju np. ryżowym lub maśle klarowanym podsmażamy cebulkę i wędzone tofu lub surowy boczek; po kilku minutach dodajemy garść ugotowanego bobu, najlepiej obranego ze skórki. Mieszamy kilkukrotnie i smażymy do miękkości. Następnie na górę wbijamy ekologiczne jajko, przykrywamy przykrywką: gdy białko się zetnie delikatnie przenosimy na talerz. Daniu pikantności idealnie doda chrzan ekologiczny z Runolandu🤩🤩🤩 Ten posiłek jest stworzony dla sportowców ze względu na niezwykle dużą zawartość białka 🏋️‍♂️🤸‍♂️ ale również dla osób po intensywnym dniu, ponieważ jest bardzo regenerujące 💪💪 i hiper sycące 🌌oczywiście polecamy go wszystkim pasjonatom zdrowego odżywiania 💚💚
Smacznego 💗💗💗

10 lipca 2020