Deser

Dzień dobry PIĄTKOWO Robaczki 🤩🤩🤩🤩
Jak zwykle mamy dla Was dzisiaj przepis, bo #piatkoweinspiracje 💗💗💗
I mamy dla Was naprawdę PETARDĘ 🥳🥳🍏🍎🥰🍏🍎 AMARANTUSOWĄ SZARLOTKĘ 🍏🍎🥰🍏🍎

Pyszną!😋 Sycącą!😋 Zdrową! 🐱‍🏍 Odrobinę jesienną! 🍂

SKŁADNIKI:
🍏 1 szklanka ziaren amarantusa
🍎 2 szklanki mleka roślinnego
🍏 2 starte jabłka
🍎 1 łyżeczka cynamonu
🍏 laska wanilii
Opcjonalnie:
🍎 miód/ksylitol/syrop z agawy/syrop klonowy
🍏 figi, śliwki, jabłka (do ozdobienia)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Nasiona szarłatu kilkakrotnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie upraż je na suchej patelni, aby pozbyć się smaku goryczki. Zalej amarantus mlekiem, dodaj laskę wanilii, przykryj pokrywką i gotuj ok. 20 minut od zagotowania. Często mieszaj, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Amarantus powinien być gęsty, ale gdyby zgęstniał za bardzo – możesz go odrobinę rozrzedzić mlekiem. Zetrzyj jabłka na grubej tarce. Ugotowany amarantus wymieszaj z jabłkiem i cynamonem. Zblenduj całość i udekoruj owocami.
Smacznego! Cudownego weekendu Kochani 🎶💃💃

25 września 2020

Dzień dobry kochani😊😊😊 Jeśli nie wiecie, jak spędzić jutrzejszą wolną sobotę (święto Wojska Polskiego) mamy dla Was super propozycję💗💗 #piątkoweinspiracje

Obłędnie pyszny torcik owocowy z bitą śmietaną🤩🤩🤩

SKŁADNIKI:
DO ŚRODKA:
– 100 g biszkoptów podłużnych lub okrągłych
– 1 opakowanie galaretki truskawkowej (na 500 ml wody)
– 250 g serka mascarpone
– 200 g truskawek
– 250 ml kremówki 30% (schłodzonej)
– 1 konfiturę malinową Skwierawski
NA WIERZCH:
– 250 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 300 g truskawek, malin, borówek lub jagód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 250 ml wrzącej wody (połowa ilości wody sugerowanej na opakowaniu) i przestudźcie. Spód tortownicy
o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć biszkopty (w razie potrzeby można je połamać). Przełożyć konfiturą malinową Skwierawskiego.W naczyniu umieśćcie płynną i przestudzoną galaretkę, serek mascarpone, truskawki. Zmiksujcie blenderem
do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej mieszanki. Umieśćcie w lodówce
do lekkiego zgęstnienia. Kremówkę ubijcie na sztywno. Dodajcie do lekko gęstniejącej mieszanki truskawkowej i wymieszajcie. Przelejcie
na biszkopty i odstawcie do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijcie na sztywno z cukrem pudrem i wyłóżcie na schłodzony sernik. Udekorujcie świeżymi owocami. Przepis jest prosty, chociaż odrobinę czasochłonny. Ale jest warty każdej poświęconej minuty na jego zrobienie!😋😋🥰🥰
CUDOWNEGO WEEKENDU KOCHANI, dbajcie o siebie 😘😘😘

14 sierpnia 2020